Proptech er afgørende for den grønne omstilling

Foto: Thomas Høyrup Christensen  Read in English

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Read in English

Digitalisering har for alvor ramt ejendomsbranchen. Innovative proptech-løsninger og forretningsmodeller spirer i Danmark og resten af verden og skaber store forandringer og nye muligheder i måden vi bygger, handler, administrerer og bruger vores ejendomme på. Og dette er en rigtig god nyhed –i særdeleshed for vores klima! Proptech (property technology) er nemlig et helt uundgåelig element, hvis vi på nogen måde skal lykkedes med den grønne omstilling i Danmark såvel som i resten af verden

40% af Danmarks samlede CO2 udslip kommer fra vores ejendomme

Digitalisering har for alvor ramt ejendomsbranchen. Innovative proptech-løsninger og forretningsmodeller spirer i Danmark og resten af verden og skaber store forandringer og nye muligheder i måden vi bygger, handler, administrerer og bruger vores ejendomme på. Og dette er en rigtig god nyhed –i særdeleshed for vores klima! Proptech (property technology) er nemlig et helt uundgåelig element, hvis vi på nogen måde skal lykkedes med den grønne omstilling i Danmark såvel som i resten af verden.

I dag kommer omkring 40% af Danmarks samlede CO2-udslip fra opførslen og brugen af bygninger. En andel som stort set er den samme i de fleste udviklede økonomier verden over. En nylig rapport fra Ejendom Danmark påpeger da også, at grønne investeringer i vores ejendomme er et af de områder, hvor vi får allermest CO2-besparelser for pengene.

Traditionel energirenovering er uden tvivl en vigtig del af løsningen, men kan ikke stå alene, hvis vi for alvor skal have gjort vores bygninger og ejendomme grønne. De fleste forskere og eksperter inden for branchen påpeger, at traditionelle teknologier og tiltag såsom opgradering af bygningers klimaskærme kun vil kunne skære knap halvdelen af det enorme CO2-udslip, som vores bebyggede miljø genererer. Resten kan vi kun nå gennem udvikling og anvendelse af nye intelligente teknologier og løsninger. Eksempelvis står opvarmning, ventilation og køling for op til 65% af energiforbruget i vores ejendomme. Her er der øjensynligt store effektiviseringspotentialer i at strømline forbruget. Men det kræver nye tilgange, intelligente løsninger og øget brug af data, da det er komplekse systemer, der skal spille sammen samtidigt med, at krav til et sundt og komfortabelt indeklima ikke kompromitteres.

En anden udfordring som kalder på anvendelsen af nye digitale tilgange er, at succesfuld optimering af energiforbruget i beboelsesejendomme kræver, at vi når helt ud til den enkelte beboer og hjælper dem med at gøre deres energiforbrugsvaner mere hensigtsmæssige. Mulighederne men også kompleksiteten i at optimere energiforbruget og sænke CO2-udslippet i vores ejendomme stiger desuden hele tiden i takt med at vi tilkobler flere og flere elektriske og digitale enheder og services til vores hjem og kontorer. Herunder et stigende antal elbiler, der løbende skal oplades. Til dette kan vi tilføje de enorme energimængder, som går til opførelsen og renoveringen af vores ejendomme. I Danmark står byggeriet hvert år for 40% af vores samlede materialeforbrug og for 30% af den samlede affaldsmængde!

Stor vækst i grønne proptech-løsninger

Heldigvis er vi netop nu vidne til en stor opblomstring af proptech-startups som tilbyder nye løsninger og innovative tilgange til energioptimering og generelt hjælper med at gøre opførelsen og brugen af vores ejendomme langt mere smart og bæredygtig. Eksempler på lovende danske startups inkluderer blandt andet NorthQ, Wise Home og UbiqiSense. Fælles for disse virksomheder er, at de kombinerer IoT-baserede sensorer med avancerede dataløsninger, der muliggør indsamling, kombinering, analyse og præsentation af energiforbrugs- og bygningsanvendelsesdata. Dermed åbnes helt nye muligheder for at basere bygningers og enheders energiperformance på reelle driftsdata med mulighed for grundigere driftsanalyser, hurtigere fejlrapportering og en dybere indsigt i uhensigtsmæssige mønstre i energiforbruget helt ned på den enkelte enhed. Men også selve bygningsanvendelse kan i mange tilfælde optimeres. I dag ved vi at op mod 20 til 30 procent af et typisk kontorlandskab stort set ikke anvendes. Dette repræsenterer både døde omkostninger for virksomhederne og et stort unødvendigt energiforbrug til lys, opvarmning og køling. Ved at anvende digitale ’space management’ løsninger som eksempelvis UbiqiSense tilbyder, kan brugen af kontorrum monitoreres og analyseres og hermed også optimeres med meget store energibesparelser til følge.

Også i udlandet er de begyndt at få øjnene op for danske proptech startups. Flere af virksomhederne har allerede deres vigtigste markeder udenfor Danmark og i 2019 vandt NorthQ eksempelvis FN’s pris som bedste ’social develoment goal startup’. I PropTech Denmark oplever vi også, at internationale proptech investorer på jagt efter morgendagens bæredygtige teknologier i stigende grad kigger mod Danmark og Norden. Vi skal heller ikke glemme, at vi I Danmark har en række etablerede proptech-spillere som Kamstrup, Techem, Brunata og Danfoss, der allerede i dag er internationalt førende inden for intelligente energistyrings- og målingsløsninger.

Stor vilje blandt de etablerede spillere - men behov for øget samarbejde på tværs af branchen

Endelig eksisterer der også danske proptech-startups, der adresserer og løser en række af de mange andre essentielle bæredygtighedsproblemer, som byggeriet og ejendomsbranchen står overfor. Et eksempel er virksomheden Frame, der via en åben digital platform gør det langt lettere at udforme, definere, styre og overholde bæredygtighedskriterier i komplekse bygge- og driftsprocesser. Et andet eksempel er Woodsense, der har udviklet en sensor- og AI-baseret løsning til at monitorere fugt i trækonstruktioner, så fugtskader opdages inden de udvikler sig og forårsager råd og skimmel. Dette gør det langt sikrere og mere attraktivt for byggeriet at anvende træ, der er langt mere klimavenligt end de fleste andre byggematerialer.

Kort sagt, proptech er ikke til at komme uden om i den grønne omstilling af bygge- og ejendomsbranchen. Dermed er proptech også en uundgåelig nøgle i Danmarks bestræbelser på at sænke vores CO2-udslip med 70% i 2030. Heldigvis oplever vi i PropTech Denmark en stærkt stigende vilje og interesse for grøn omstilling i ejendomsbranchen - dette også blandt de helt store toneangivende spillere som eksempelvis Totalkredit, PFA Ejendomme, ATP Ejendomme, NREP, By & Havn, m.fl.

Skal vi lykkes kræver det dog, at både ejendomsbranchen, iværksættere, etablerede teknologileverandører såvel som myndigheder og lovgivere arbejder langt tættere sammen end tilfældet er i dag og får skabt en stærkere investeringslyst og innovationskultur og forbedret de regulatoriske rammer. I PropTech Denmark vil vi derfor fremadrettet sætte særligt fokus på den grønne omstilling, drøfte og showcase hvordan proptech-løsninger kan bidrage til at gøre både byggeri og ejendomsdrift mere bæredygtig og facilitere øget samarbejde gennem fælles innovationsprojekter.

Previous
Previous

Proptech - an inevitable key to green transition

Next
Next

PropTech Denmark LAB & co-working space launching soon