Proptech revolutionerer den danske ejendomsbranche

Mens vi I Danmark i mange år har været internationalt førende og kendte for vores progressive og innovative tilgange til arkitektur og bæredygtig byudvikling, har den danske ejendomsbranche i alt for begrænset grad været opmærksom på de enorme muligheder og forandringer som digitaliseringen og den hastigt voksende mængde af nye innovative proptech-løsninger og forretningsmodeller bærer med sig.

 

Indtil for ganske nyligt så det således ud til, at den danske ejendomsbranche ikke i rette tide ville formå at komme med på det digitale tog og hermed i praksis sætte hele vores internationale førerposition over styr som nogle af de bedste i verden til at skabe effektive, funktionelle og bæredygtige ejendomme og byer med høj ’liveability’ faktor.

Heldigvis blev 2020 i høj grad året, hvor den danske ejendomsbranche for alvor fik øjnene op for den digitale revolution, som netop nu udspiller sig inden for fast ejendom verden over, og i fællesskab fik sat proptech øverst på branchens agenda. Dette bl.a. med etableringen af PropTech Denmark – en nonprofit medlemsorganisation, som netop samler ejendomsbranchens aktører omkring det fælles mål at fremme teknologisk innovation og digital transformation inden for fast ejendom samt at styrke hele økosystemet omkring udviklingen og brugen af nye proptech-løsninger.

Generelt er der et kæmpe potentiale såvel som stor nødvendighed for at vi tænker langt mere digitalt og innovativt i den danske ejendomsbranche. Selv er vi i BoStad gået i gang med en omfattende digitalisering og nytænkning af vores ejendomsadministration, drift og facility management. Dette både med henblik på at automatisere og effektivisere men også ift. at kunne udvikle bedre services og oplevelser for vores lejere. Vi har derfor også valgt at være en del af PropTech Denmark, så vi kan dele erfaring og viden med andre i branchen og holde os opdaterede på, hvilke nye proptech-løsninger og leverandører, der kan være relevante for os at samarbejde med.
— William Kanta, (tidl.) CEO, Bostad A/S
 

Proptech er gået fra 0 til 100 på kort tid

Udviklingen af det danske proptech økosystem og hermed også digitaliseringen af den danske ejendomsbranche er på mange måder accelereret fra 0 til 100 i løbet af 2020. COVID-19 krisen og det herfra kommende behov for digitalt at kunne samarbejde og kommunikere med kolleger, kunder, samarbejdspartnere m.v. har uden tvivl været med til at give ejendomsbranchen et betydeligt skub i en mere digital retning. Men nye individualiserede forbrugerpræferencer, øgede krav om service og fleksibilitet fra kunder og lejere, et kontormarked i opbrud, voksende fokus på bæredygtig ejendomsdrift og presset fra flere og flere brugere og beboere, der som udgangspunkt forventer at kunne tilgå services, information og kommunikation digitalt og friktionsløst - er også alle tendenser, der på kort tid har været med til at rykke proptech helt op i toppen af ejendomsbranchens agenda.

Sideløbende er der på får år vokset en stor underskov af danske proptech startups frem – altså iværksættervirksomheder som udvikler og tilbyder nye digitale løsninger relateret til ejendomsbranchen. PropTech Denmarks seneste kortlægning viser, at der i dag er mere end 120 proptech startups i Danmark. Flere af dem har oplevet kraftig vækst i 2020 og har også formået at tiltrække betragtelige investeringer fra både danske, nordiske og Europæiske investorer – det gælder bl.a. startups som Proper, LifeX, Good Monday, Prosedo og Aeroguest.

Selvom PropTech Denmark først officielt gik i luften i februar 2020, tæller organisationen i dag allerede over 100 medlemmer. Medlemsbasen inkluderer virksomheder fra hele værdikæden inden for fast ejendom - herunder både etablerede ejendomsvirksomheder og teknologileverandører såvel som en lang række innovative proptech startups. Og i oktober kunne PropTech Denmark også slå dørene op til PropTech LAB – Danmarks første kontorfællesskab dedikeret til proptech startups og andre virksomheder, som arbejder med digital innovation inden for fast ejendom.

Der er sket utroligt meget inden for dansk proptech det seneste år. Og PropTech Denmark har uden tvivl været en afgørende faktor i at få sat proptech og digitalisering meget højere på agendaen i den danske ejendomsbranche. Det er er et initiativ, som giver medlemmerne ny viden og inspiration om, hvad proptech kan gøre for dem i praksis. Og så er det i høj grad blevet det centrale hub, hvor etablerede ejendomsaktører og de nye innovative proptech startups netværker og mødes.
— Rasmus Juhl Nyholm, CEO Cobblestone og Bestyrelsesformand i PropTech Denmark
 

Med PropTech Denmark har branchen således fået en unik aktør, som samler og faciliterer samarbejde på tværs af hele ejendomsbranchens værdikæde og det digitale økosystem. Og netop samarbejdet mellem de etablerede spillere og de nytænkende tech-virksomheder er nøglen til succesfuld digital transformation. Det viser erfaringer fra mange andre brancher som eksemplevis finanssektoren, der også de seneste år har gennemgået en markante digital transformation.


Hvad er proptech?

Proptech er en sammentrækning af 'property technology'.  Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. De seneste tre år er der således globalt set blevet investeret mellem 15 og 20 milliarder US dollars i proptech startups hvert år. Og hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. I Danmark har vi også en lang række hurtigt voksende proptech startups som eksempelvis Proper, Estate Tool, LifeX, Good Monday, NorthQ, Ubiqisense, Prosedo og Kameo. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter.

Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er 'space as a service' en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra 'blot' at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde 'funktionelle rum' med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

 

More from PropTech Denmark


Previous
Previous

Proptech og vores post-Corona arbejdsplads

Next
Next

PropTech Denmark initiates Danish Living Lab