Derfor er proptech så vigtigt for Danmark

Foto af Simeon Baker

Foto af Simeon Baker

Proptech har indtil videre været forholdvist overset i Danmark. Dette på trods af, at proptech indeholder enorme erhvervs- og vækstpotentialer og på mange måder også er nøglen til at gøre vores ejendomme mere bæredygtige. Internationalt går udviklingen inden for proptech stærkt. Det er derfor på høje tid, at proptech og ejendomsbranchen får en langt mere markant plads i vores erhvervs- og innovationspolitiske system.


Proptech er en sammentrækning af 'property technology'. Som begreb dækker det over de mange nye løsninger og teknologier, som både understøtter ejendomsbranchen og med hastige skridt er ved at vende op og ned på den. Det er innovative digitale løsninger og forretningsmodeller, som er med til at gøre de måder vi finansierer, udvikler, driver, anvender, køber og sælger vores ejendomme på mere effektive, hensigtsmæssige, brugervenlige og mere bæredygtige.

PropTech

⤷ Property Technology

Globalt set er proptech på kort tid blevet 'big business'

Globalt set er proptech i hastig vækst. Sammen med fintech er det et af de områder, der tiltrækker flest investeringer i startups og scaleups netop nu. Alene i 2019 blev der investeret mere end 24 milliarder dollars i proptech startups globalt set. Og hurtigt voksende proptech-virksomheder som Airbnb, We Company (WeWork), Opendoor, Rentberry, Nextdoor, Flip m.fl. har for alvor sat proptech på både investorers og politikeres radar verden over. Udover at gøre processer og transaktioner omkring vores ejendomme smartere og mere effektive, er 'space as a service' en af de helt store tendenser, som mange af de hurtigst voksende internationale proptech startups er med til at drive. For ejendomsbranchen betyder dette et markant skifte fra 'blot' at skulle stille fysiske bygninger til rådighed og indkræve husleje til at skulle udvikle og tilbyde 'funktionelle rum' med relevant indhold og aktiviteter, hvor fleksibilitet og brugertilpassede oplevelser og services er kernen i forretningsmodellen.

Også EU Kommissionen har fået øje på på de store vækstpotentialer der er i proptech og har stigende fokus på, hvordan vi kan styrke det europæiske økosystem for proptech. Ønsket er, at Europa denne gang skal være med helt fremme og ikke halse efter væksten, jobbene og den teknologiske udvikling, som det er sket inden for mange andre tech-områder som fintech, retailtech og traveltech.

Massere af danske potentialer inden for proptech

I Danmark har proptech rent innovationspolitisk og i vores erhvervsfremmesystem indtil nu dog været et forholdsvist overset erhvervsområde. Dette på trods af, at selve ejendomsbranchen har enorm betydning for dansk økonomi og på mange måder er en grundsten i vores samfund. I Danmark skaber branchen beskæftigelse til mere end 100.000 personer og omsætter for knap 100 milliarder DKK årligt. Vores ejendomme i Danmark udgør en samlet værdi på mere 4.300 milliarder DKK og mange af os har både privat og gennem vores pensionsopsparing mange penge investeret i ejendomssektoren. Samtidigt ser vi en voksende underskov af danske proptech startups.

“Vores ejendomme i Danmark udgør en samlet værdi på mere 4.300 milliarder DKK og mange af os har både privat og gennem vores pensionsopsparing mange penge investeret i ejendomssektoren”

I PropTech Denmark har vi kortlagt og analyseret det danske protech-økosystem og identificeret omkring 80 danske startups og scaleups. Det er virksomheder som UbiqiSense, NorthQ, Hococo, Welcome Bob, Good Monday, LifeX, Rently og Brickshare. Bag navnene gemmer der sig virksomheder som eksempelvis udvikler sensor- og AI-baserede monitoreringssystemer, leverer intelligent databaseret energistyring, tilbyder løsninger som letter kommunikationen og interaktionen mellem udlejer og lejer, gør ejendomsadministration simplere og mere effektiv eller tilbyder nye innovative co-living koncepter. Hertil kommer en række store etablerede virksomheder som eksempelvis Danfoss, Kamstrup, Brunatta, e-nettet, KMD og IBM Danmark, der også udvikler og tilbyder digitalt baserede proptech-løsninger til ejendomsbranchen.

Mange af de danske proptech startups og virksomheder bygger i høj grad videre på solide danske styrkepositioner og kompetencer relateret til automation, human centric design og grønne teknologier. Dette kombineres med nye digitale teknologier inden for eksempelvis kunstig intelligens, big data, blockchain og virtual reality. Selvom det danske proptech økosystem endnu ikke er med helt fremme i den internationale elite, har vi således et solidt fundament at bygge på og hermed gode muligheder for at gøre Danmark til et internationalt hotspot for fremtidens proptech- og ejendomsbranche.

Det er tid til at proptech og ejendomsbranchen kommer på det erhvervs- innovationspolitiske danmarkskort

At proptech alligevel ikke rigtigt er kommet på det innovations- og erhvervspolitiske danmarkskort, skyldes formentlig, at ejendomsbranchen ikke bliver set som en eksportbranche, der kan trække vækst og arbejdspladser til Danmark. Sådan har det måske også traditionelt forholdt sig. Og vi kan i sagens natur ikke eksportere vores ejendomme til udlandet. Men alle de services og løsninger som understøtter investeringer, transaktioner, opførelse, drift og brugen af vores ejendomme er højt efterspurgte ydelser over hele verdenen - særligt digitale løsninger, der effektiviserer, simplificere, giver nye indtjeningsmuligheder, gør ejendommene mere grønne osv.

“Sker udviklingen, væksten og jobskabelsen ikke i Danmark, er der med garanti massere af virksomheder i andre lande som er parat til at tage over”


Samtidigt betyder digitaliseringen netop, at løsninger, processer og markedspladser relateret til vores ejendomme langt lettere internationaliseres. Det skaber store skalerings- og vækstperspektiver for de spillere inden for ejendomsbranchen, som formår at gribe de nye digitale værktøjer og forretningsmodeller. Men det er også en brændende platform for dem, som ikke kommer med på toget. Og sker udviklingen, væksten og jobskabelsen ikke i Danmark, er der med garanti massere af virksomheder i andre lande som er parat til at tage over. Den udvikling ser vi i høj grad også inden for detailhandel og finans - to sektorer som ligesom ejendomssektoren tidligere blev betragtet som rene nationale brancher uden eksportpotentialer og internationalt konkurrencepres.

Proptech er også nøglen til grøn omstilling i ejendomsbranchen

Proptech drejer sig dog ikke kun om eksport, vækst og arbejdspladser. Det er i høj grad også nøglen til grøn omstilling i ejendomssektoren og til at forbedre sundhed, indeklima, komfort og livskvalitet i vores boliger og bygninger. 40% af vores samlede CO2-udslip kommer således fra vores ejendomme, og analyser viser, at grønne investeringer i vores ejendomme, er et af de steder, hvor vi får mest CO2-reduktion for pengene. Både private og offentlige fonde har længe investeret i at gøre byggebranchen mere grøn og klimavenlig. Det har uden tvivl også både været nødvendige og efterspurgte tiltag. Men vi skal være opmærksomme på, at byggebranchen i realiteten kun udgør en ganske lille del af den samlede ejendomsbranche og at nybyggeri kun udgør 1% af den samlede danske bygningsmasse. Skal vi lykkes med den grønne omstilling skal vi altså have fat i hele ejendomsbranchen og de eksisterende ejendomme.

Ejendomsbranchen er med - men der er brug at flere er med til at løfte udviklingen

I PropTech Denmark arbejder vi netop for at forløse og understøtte det store vækstpotentiale såvel som de grønne omstillingsmuligheder, der er i dansk proptech, og i at øge innovationen og den digitale transformation i ejendomsbranchen. Vi er skabt og båret af en række af fremsynede aktører inden for branchen selv og har på kort tid fået etableret en forening og et community med 80 betalende medlemmer fra alle dele af ejendomsbranchen.

Vi repræsenterer ligeledes også både startups, scaleups og de mere etablerede spillere. Branchen er altså i høj grad engageret og med ombord. Men vi kan ikke klare det alene. Skal vi sikre, at Danmark kommer med ombord på det internationale proptech-tog og at vi får del i den internationale udvikling, jobskabelse og vækst har vi brug for 'en hjælpende hånd'. Det drejer sig både om øget finansiering til innovationsprojekter, støtte til vores mange startups og bedre regulatoriske rammer for innovation i vores ejendomme. Derfor håber vi også, at mange af jer derude i erhvervs- og innovationsfremmesystemet, eksisterende klyngeorganisationer, fonde som investerer i innovation og grønomstilling, m.fl. også vil tage godt i mod os, række ud og samarbejde.

Previous
Previous

Recap: New Property Marketplaces - Danish perspectives

Next
Next

PropTech Denmark Welcomes Clara & Jakob