Hvad er op og ned i ESG?

 

Siden udrulningen af EU-taksonomien er ESG blevet et uundgåeligt begreb for hele erhvervslivet; ikke mindst i ejendomsbranchen. ESG omfatter miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer, som virksomheder skal integrere samt rapportere for at fremtidssikre sin forretning i en bæredygtighedsdrevet økonomi. Gennem sæson tre af vores PropTech Podcast udforsker vi branchens udvikling i selskab med de skarpeste hoveder inden for ejendom og teknologi.


Af Ella Aaby

PropTech Denmark

 

Hvad indebærer ESG - og hvorfor er det så vigtigt? Sæson tre af vores PropTech Danmark Podcast dykker blandt andet ned i dette emne sammen med vært Søren Vejby og gæsterne Peter Hebin Bruun (ATP Ejendomme), Emil Bender Lassen (Home.Earth) og Michael Ambjørn (PropTech Denmark), som belyser mange aspekter, muligheder og udfordringer ved ESG-rapportering.

Environmental, Social, Governance

Med fokus på bl.a. at reducere CO2-udledning (hvor ejendomsbranchen globalt står for 30% af udledningen*), minimere affald, skabe inkluderende arbejdspladser og sikre god og etisk ledelsesstruktur, tegner paraplybegrebet ESG tre centrale søjler inden for bæredygtighed. Emil Bender Lassen fra Home.Earth understreger, at ESG ikke blot handler om individuelle tiltag, men om en holistisk tilgang til den indvirkning, virksomheder har på mennesker, samfund og miljø. Emil understreger, at mennesker i vores del af verden bruger omkring 90% af deres tid indendørs, hvilket gør det afgørende at designe og bygge boliger, der ikke kun er energieffektive, men også fremmer beboernes sundhed og trivsel. ESG indebærer at måle og rapportere både positive og negative effekter på miljø og samfund for at kunne justere og optimere - og dermed skabe en mere bæredygtig fremtid.

Peter Hebin Bruun fra ATP Ejendomme understreger vigtigheden af at gøre ESG-tiltag konkrete og målbare. ATP har implementeret systemer til at måle klimaaftryk, energiforbrug, biodiversitet og indeklima. Det handler om at skabe konkrete målepunkter, der kan anvendes dagligt i organisationer, og sikre, at disse mål er integrerede i den daglige drift frem for udelukkende at bruges til en enkelt, lovmæssigt bestemt rapport. Som eksempel har ATP indført CO2-aftryk i deres årsregnskab, hvilket synliggør sporing og reduktion af deres miljøpåvirkning. De arbejder på at forbedre indeklimaet i deres ejendomme - tiltag, som har en direkte indvirkning på beboernes sundhed og trivsel. Disse tiltag er ikke kun med til at opfylde lovgivningskrav, men understøtter i høj grad skabelsen af en mere bæredygtig og ansvarlig virksomhedskultur.

Digitalisering og dataindsamling

Digitalisering er afgørende for effektiv ESG-rapportering. Emil Bender Lassen påpeger, at en af de største udfordringer ved ESG-rapportering er at indsamle simpel data, såsom vand- og strømforbrug, samt behovet for at automatisere disse processer. Home.Earth arbejder derfor aktivt på at integrere sensorer og datamodeller for at optimere deres ESG-indsats. De planlægger for eksempel at installere sensorer i deres bygninger for at overvåge indeklima, luftforurening og energiforbrug. Disse data kan derefter bruges til at foretage nødvendige justeringer og forbedringer. Automatisering af dataindsamling gør det muligt at få en mere præcis og effektiv ESG-rapportering, hvilket er afgørende for at kunne træffe informerede beslutninger og forbedre bæredygtighedsindsatsen.

Michael Ambjørn fremhæver, at PropTech Denmark aktivt arbejder på at fremme digitaliseringen i branchen ved at samle aktører og facilitere udveksling af viden og løsninger. Blandt andet igennem PropTech Denmarks forskellige fora, samt vores PropTech Guide, som giver læseren en oversigt over vores medlemmers konkrete løsninger inden for ESG-rapportering. Dette initiativ hjælper virksomheder med at finde de rette værktøjer – og samarbejdspartnere – til at optimere deres dataindsamling og -analyse.

Udfordringer og lovgivning

EU-taksonomien og andre lovgivningskrav spiller en væsentlig rolle i ESG-rapportering. I podcasten diskuterede vores gæster de nye krav om CO2-grænseværdier og energiintensitet, som vil påvirke ejendomsbranchen. Disse krav er udformet for at skabe en mere bæredygtig byggesektor ved at reducere energiforbruget og CO2-udledningen. Implementeringen af disse lovkrav og regler kan dog være kompleks og kræver omfattende dokumentation. Alligevel ser Peter Hebin Bruun og Emil Bender Lassen lovgivningskravene som en nødvendighed for at drive branchen i en mere bæredygtig retning. Det er vigtigt at have fælles rammer for, hvad der betragtes som bæredygtigt, trods kompleksitet og dokumentationskrav. Samarbejde og åbenhed i branchen er afgørende for at opnå de bedste resultater. I forlængelse heraf bliver adgang til relevant data bliver mere og mere forretningskritisk.

Fremtidens ESG

ESG er ikke blot en ideologisk dagsorden, men også en forretningsmæssig nødvendighed. Emil Bender Lassen argumenterer for, at håndtering af klimaudfordringer og social ulighed repræsenterer store forretningsmuligheder. For eksempel oplever Home.Earth bedre lånevilkår og adgang til jord, netop på grund af deres ambitiøse tilgang til bæredygtighed. At integrere ESG i forretningsmodellen handler om at tænke langsigtet og sikre, at virksomheden er rustet til fremtidige udfordringer. Bæredygtighed og god forretningspraksis går hånd i hånd, og virksomheder, der tager disse udfordringer seriøst, vil være bedre positioneret til at opnå succes på lang sigt.

Michael Ambjørn tilføjer, at ESG har potentialet til at revolutionere ejendomsbranchen ved at nedbryde siloer og fremme det tværgående samarbejde. Ved at fokusere på bæredygtighed kan virksomheder skabe nye forretningsmodeller, der ikke kun gavner miljøet og samfundet, men også deres egen bundlinje. Dette kræver dog en vilje til at innovere og tænke anderledes.

Strategiske anbefalinger

For ejendomsbranchen og andre aktører er det afgørende at:

  • Implementere konkrete og målbare ESG-tiltag. Det betyder at fastlægge klare mål og indikatorer for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige præstationer og sikre, at disse mål er integrerede i den daglige drift.

  • Fokusere på digitalisering for at effektivisere dataindsamling og rapportering. Automatisering af processer kan forbedre nøjagtigheden og effektiviteten af ESG-rapportering og hjælpe med at identificere områder, der kræver forbedring.

  • Tilpasse sig nye lovgivningskrav og se dem som en mulighed for at forbedre bæredygtighedsindsatsen. Lovgivning kan være en drivkraft for forandring, og ved at følge de nye regler kan virksomheder sikre, at de er på forkant med udviklingen.

  • Tænke holistisk og langsigtet for at forene bæredygtighed med forretningsmæssig succes. Virksomheder bør overveje deres langsigtede påvirkning på miljøet og samfundet og arbejde på at skabe værdifulde og bæredygtige løsninger.

Afslutningsvis kan det opsummeres, at ESG en kompleks, men nødvendig del af moderne virksomhedsledelse. Ved at tage konkrete skridt og samarbejde på tværs af branchen, kan vi sikre, at vores aftryk på planeten og samfundet bliver positivt og bæredygtigt. Det kræver vision, engagement og konkrete handlinger at realisere de fulde potentialer af ESG. Virksomheder, der formår at integrere ESG i deres kerneforretning, vil ikke kun bidrage til en bedre verden, men også opnå konkurrencemæssige fordele og langsigtet succes.

Da dette område er i rivende udvikling, er det værd at nævne et nyere tiltag, som flere af PropTech Denmarks medlemmer er involveret i, nemlig Real ESG. Real ESG er et gratis rapporteringsværktøj, tilgængeligt blandt andet via EjendomDanmark, der skal gøre ESG-data i ejendomsbranchen mere transparente og sammenlignelige. Med stigende krav om ESG-rapportering er værktøjet essentielt for virksomheder, der ønsker at forberede sig på fremtidens krav. Læs mere om Real ESG rapporteringsværktøjet her.


Lyt til den komplette podcast episode


*Kilde: Danish PropTech Report 2024


Mere fra PropTech Denmark

Previous
Previous

Creating value through innovation in real estate: A conversation with Thylander CEO, Bjarke Mikkelsen

Next
Next

5 Opportunities not to miss in Fall 2024